Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj Poslední Mohykán

Miluji Novohradské hory. Před lety jsem si na jejich okraji pořídila starší rekreační domek, říkáme mu v rodině hrdě „chalupa“. Trávím tam veškerý svůj volný čas, delší než tři dny, na "otočku" je to přece jen trochu daleko.

Novohradské hory jsou zvláštním koutem naší země. Říkám jim „Šumava mého dětství“. Jsou opravdu takové, jak si pamatuji Šumavu z dovolených s mými rodiči – divoké hluboké lesy, rychlé potoky hnědé od rašeliny, horské louky a pláně s krásnými výhledy, houby a déšť, nebo alespoň mlha.  Žádný kůrovec, žádná megalomanská rekreační výstavba……….  A téměř liduprázdno, na Šumavě jsme tehdy potkávali častěji pohraničníky se psy, hlídající časově omezené a řídké turistické stezky, než jiné turisty. To v Novohradských horách dnes často celý den nepotkáte vůbec nikoho. Zásadní podíl na divoké nedotčenosti novohradské přírody má paradoxně komunistický režim, jehož zvrhlé rádoby obranné opatření  Železná opona zastavilo na půl století jakýkoli rozvoj území.

Stejně jako v ostatních pohraničních horách v bývalých Sudetech i atmosféru Novohradek nostalgicky dotváří stopy dřívější lidské činnosti. Zaniklé vsi, osady a samoty, hřbitůvky v lesích, Boží muka na nejneočekávanějších místech, prosté kříže na křižovatkách dávno zmizelých cest. Tam, kde jsou dnes jen hluboké lesy žili dříve lidé, rodili se i umírali, pracovali v lesích či ve sklárnách, na vyklučených, nekonečnými kamennými ohradami křižovaných loukách pásli svůj dobytek i ceněné koníky na stahování dřeva, bojovali s počasím i s přírodou. Pro vnímavého poutníka neomezené množství příležitostí k hledání a nalézání.

Mezi obcemi Kuří a Lužnice stávala osada Klepná. Ve výšce téměř 900 metrů ji tvořila desítka roztroušených usedlostí, obývaných horaly německé národnosti. Obyvatelé byli po válce odsunuti, domy již nebyly znovu osídleny. Po staletí tvrdou dřinou udržované pastviny s drobnými políčky během pár let zmizely pod náletovým porostem, dřevěné krovy se propadly, zdi se postupně sesuly.  Zůstaly jen nenápadné shluky kamenů, zarostlé mechem a křovím. Příroda zvítězila.

Poslední Mohykán

V nepříliš rozsáhlé literatuře o současných Novohradských horách jsem narazila na zmínku o posledním stojícím domě z bývalé Klepné. Milan Koželuh, autor na první pohled nenápadné, ale krásnými fotografiemi a zasvěcenými popisy po okraj naplněné knížky Nezapomenuté stopy mi však mnoho indicií k jeho nalezení neposkytl. Jsem mu za to ale vděčná, připravil mi tím nezapomenutelné léto. Posledního Mohykána, jak tento fotograf a horský vůdce zříceninu usedlosti nazval, jsem usilovně hledala od června až do září.

Naivně jsem se totiž nejdřív domnívala, že ho najdu hned napoprvé. Samozřejmě to byl omyl. Jak hluboký, to jsem zjišťovala až postupně, při dalších a dalších pátracích výpravách do odhadované oblasti. Z hledání se postupem týdnů stávala posedlost, pátrala jsem ve starých mapách, pomocí starých leteckých snímků z padesátých let postupně hledala a nacházela zbytky ostatních domů z osady, našla i Boží muka, která jediná zůstala stát. Nachodila jsem  desítky kilometrů, našla jsem dokonce čerstvě uhynulého muflona, který se nešťastně  zachytil  rohem o strom. Ale Poslední Mohykán stále nikde. A přitom na fotografiích pana Koželuha byl tak krásný………..

Až přišla neděle 25. září. Kouzelný, neobvykle teplý podzimní den. Vyrazila jsem „do hory“ hned brzy ráno, v údolích ještě mléčně hustá mlha, nahoře už ostré slunce. Kromě ptáků a jedné vyplašené laně jsem nepotkala živou duši, jako ostatně téměř pokaždé. Měla jsem pevný cíl – po důkladné domácí přípravě najít snad poslední mnou neobjevené zbořeniště.  Dokonce jsem si večer předem vlastnoručně nakreslila neumělou mapu podle té staré letecké z padesátých let. V terénu jsem pak počítala kroky, abych přesněji odhadla vzdálenosti, držela jsem se i pečlivě spočítaných kamenných ohrad, které byly za snímcích viditelné a zůstaly v lese dodnes patrné. Až jsem ho našla. Ve svahu stejnojmenné hory Klepná, dokonale ukrytého v porostu. Kdybych bývala nešla téměř najisto, ze vzdálenosti dvaceti – třiceti metrů bych jej už neviděla.

Je opravdu krásný. Výstavný štít dává tušit zámožnost majitelů, stejně jako velká parádní světnice. Valené klenby z drobných kamenů nad kuchyní a ustájením dobytka jsou pečlivě vyskládané a stále drží. Unikátní jsou dveřní a okenní překlady z velkých plochách kamenů. Do sklepa jsem se neodvážila, přístup je zčásti zasypaný. Celá zřícenina působí romantickým dojmem staré kamenné tvrze. Propátrala jsem dům i okolí, pořídila spoustu fotek, natočila video. Pak jsem se usadila opodál na kameni, jen tak koukala a užívala si vítězné pocity dávných objevitelů. Jak málo někdy stačí ke štěstí!

Závěrem bych možná mohla či měla alespoň přibližně popsat, kde tedy Poslední Mohykán Novohradských hor stojí. Neudělám to. Najděte si ho sami. Věřte, že to stojí za to. 

Autor: Jaromíra Hanáčková | neděle 9.10.2016 20:06 | karma článku: 16,74 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Jaromíra Hanáčková

Mediální džungle aneb Jak jsem jela do rozhlasu

Každý ředitel kulturní instituce s jásotem vítá příležitost prezentovat práci jemu svěřené organizace v médiích.

20.8.2016 v 11:15 | Karma: 22,80 | Přečteno: 776x | Diskuse| Ostatní

Jaromíra Hanáčková

Neznámý hrdina Antonín Kalina

Vláda projednává návrh udělení vysokého státního vyznamenání – Řádu Bílého lva – siru Nicholasi Wintonovi za záchranu stovek dětí. Skvělý záměr, skvělý člověk. Při té příležitosti mě ale napadá – a co Antonín Kalina? Že ho neznáte? Tak si ten příběh v krátkosti poslechněte, stojí to za to.

16.6.2014 v 10:10 | Karma: 34,62 | Přečteno: 2646x | Diskuse| Ostatní

Jaromíra Hanáčková

....... a bylo ticho jak v chrámu Páně

Mám moc ráda sakrální architekturu. S otevřenou duší vnímám prostou krásu venkovských kostelíků, obdivuji monumentální nádheru gotických chrámů, v úžasu vzhlížím k freskovým stropům barokních bazilik. Miluji to posvátné prostředí - ticho, klid, mír, staletou energii....... probouzí ve mně pocity úcty a obdivu.

1.6.2014 v 20:40 | Karma: 14,72 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Jaromíra Hanáčková

Nejen holocaust

Každoročně pořádáme v Třebíči touto dobou vzpomínkovou akci na paměť tragické události z nedávných dějin našeho města - odjezdu květnových transportů s židovskými obyvateli v roce 1942. Připomínku cest bez návratů, vlaků do Terezína. Nebývá to masová záležitost - přijedou rodiny několika málo přeživších, zástupci brněnské židovské obce, nechybí vedení města. Pietní a důstojné vzpomínce dodává mezinárodní vážnosti pravidelná přítomnost izraelského velvyslance a konzula.

17.5.2014 v 20:15 | Karma: 13,70 | Přečteno: 478x | Diskuse| Ostatní

Jaromíra Hanáčková

Rizikové povolání

Před několika dny proběhla médii zpráva o počtech pracovních úrazu a rizikovosti zaměstnání v jednotlivých oborech. Kultura ve výčtu nejrizikovějších pozic chyběla. Zvláštní ......

9.3.2014 v 8:20 | Karma: 10,72 | Přečteno: 512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 739x
Jaromíra Hanáčková je ředitelka Městského kulturního střediska Třebíč, zastupitelka města Třebíče.